Portada > INSTITUT D’ESTUDIS GIRONINS

INSTITUT D’ESTUDIS GIRONINS

Imatge entitat

  En funcionament

No federat

  Data de fundació: 1946

Ubicació geogràfica:El Gironès

Població: Girona

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

L’Institut d’Estudis Gironins és una entitat creada l’any 1946 amb l’objectiu de promoure la investigació històrica, artística, natural i arqueològica, així com la cultura i la salvaguarda del patrimoni de la comarca del Gironès. Va ser fundat per Santiago Sobrequés.

L’entitat té com a principal publicació els Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, de caràcter anual, amb 64 volums fins l’actualitat. En època franquista la seva denominació fou en castellà fins 1979. Tots els volums es troben digitalitzats i són de lliure accés. La seva consulta permet conèixer l’evolució de l’entitat, la importància de l’activitat arqueològica durant els primers anys, o com els estudis s’han anat centrant cada vegada més a la ciutat de Girona. Els Annals han reunit i reuneixen els principals investigadors i investigadores dedicats a l’estudi de la ciutat i comarca, amb volums per superen les 1.000 pàgines.

L'any del cinquantenari, I'IEG era gestionat col·legiadament per onze membres, majoritàriament professionals del patrimoni, vinculats a l'administració pública i l'Església, professors de la UdG i un investigador independent. 

L’Institut també publica monografies de forma recurrent i organitza congressos, destacant el Congrés d’Història de Girona, que s’inicià a principis del segle XXI i es celebra cada 3-4 anys entorn a diferents temàtiques i cronologies sobre la capital gironina. L’IEG també organitza assíduament visites guiades temàtiques, com l’any 2023, quan es visitaren diversos espais relacionats amb el procés d’industrialització de la ciutat, sempre de la mà d’experts en la matèria. L’any 2023 també es va convocar la tercera edició de la beca biennal de recerca Lluís Batlle i Prats, que l’IEG convoca en col·laboració de l’Ajuntament de Girona i el Museu d’Història de Girona, i que té per objectiu promoure la realització de treballs d’investigació en ciències humanes i socials sobre la ciutat de Girona.

Una de les principals activitats dels darrers anys ha estat l’organització de cicles de conferències, sempre en col·laboració amb el Museu d’Història de Girona i la Biblioteca Carles Rahola. 2014/2015: Carlemany i Girona. Història i llegenda; 2015/2016, La Girona de l’antiguitat. De la indigència preromana a l’alta edat mitjana; 2016/2017, Joaquim Botet i Sisó, 1846-1917. Un home de la Renaixença a Girona; 2017/2018, Llegendes de Girona;  2018/2019, La pedra de Girona; 2019-2020, Caresties, calamitats, adversitats, terratrèmols, pestes, aiguats, setges. La pandèmia va frenar aquestes activitats. Durant el curs 2022/2023 es va organitzar un cicle de conferències dedicat a la història de l’alimentació a la ciutat.

L’actual president és Narcís Soler, catedràtic de prehistòria de la Universitat de Girona.

L’Equipament/ Infraestructura

A partir de 2004 l’entitat també va començar a organitzar i catalogar els seus fons i a l’actualitat disposa d’una biblioteca amb prop de sis cents llibres d’àmbit local, així com un fons hemerogràfic.

Dades d’interès

Dates importants

Fundació de l’IEG. (1946)
Celebració del I Congrés d’Història de Girona. (2000)

Personatges/ socis importants relacionats

Santiago Sobrequés, historiador i professor d’universitat, fundador de l’IEG.
Tomàs Carreras, filòsof, etnòleg i polític català, primer president de l’IEG.
Narcís Soler, catedràtic de prehistòria a la Universitat de Girona, actual president de l’IEG.

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

Institut d’Estudis Gironins. Mig segle de vida acadèmica (1946-1996). Girona: IEG (1998)

Enllaços d’interès

https://ieg.cat/

Dades de contacte

info@ieg.cat

Desplaça cap amunt