Portada > CENTRE D’ESTUDIS COMARCALS D'IGUALADA

CENTRE D’ESTUDIS COMARCALS D'IGUALADA

Imatge entitat

  En funcionament

No federat

  Data de fundació: 1947

Ubicació geogràfica:L'Anoia

Població: Igualada

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

El Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) es va constituir el 1947 a partir del grup Anabis. D’entre els fundadors destaquen importants figures de la societat civil igualadina, com Joan Mercader, Josep Romeu, Josep M. Solà Solé, Joan Llacuna, Jaume Padrós i Josep Masana, entre d'altres. Aquest grup, entre 1944 i 1947, va dur a terme una intensa activitat cultural clandestina amb un fort component catalanista.

Durant la dictadura franquista, sota la direcció del Dr. Joan Mercader i amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el CECI va fomentar la investigació local i comarcal, així com la divulgació cultural. Aquesta tasca va ser fonamental per a la normalització de la cultura catalana en un context polític repressiu. Les seves activitats incloïen sessions plenàries amb discursos anuals, la creació d'un arxiu amb fons documentals privats, la formació d'una biblioteca i la publicació de material majoritàriament en català. També va establir museus com el de la Ciutat (1949), el Tèxtil i el de la Pell (1954), va promoure la divulgació cultural mitjançant grups filials i va protegir el patrimoni arquitectònic a través de patronats. Paral·lelament, l’entitat va coordinar grups d’estudis locals d’arreu de Catalunya participant en les Assemblees Intercomarcals d’Estudiosos. El CECI va ser el centre d’estudis organitzador de l’assemblea intercomarcal l’any 1967 coincidint amb el seu vintè aniversari. 

Durant la transició a la democràcia, el CECI va adquirir personalitat jurídica i va transferir a l’Ajuntament d’Igualada les infraestructures culturals que havia creat: l’arxiu, la biblioteca i els museus. Des de llavors, el centre d’estudis ha esdevingut una entitat cultural sense ànim de lucre d’àmbit local i comarcal, orientada a promoure la investigació i la divulgació en les ciències socials i altres camps com la natura i la salut.

La producció científica derivada de les activitats dels seus membres, tant individuals com en grups de treball o seccions, es difon a través de conferències, taules rodones i, especialment, mitjançant la publicació bianual de la Miscellanea Aqualatensia, publicada des de 1949, i l’edició d’una cinquantena d’obres monogràfiques.

El CECI participa de l’organització de diversos premis, destacant els premis de recerca Dr. Joan Mercader i d’investigació Jaume Caresmar, de caràcter biennal, i que pretenen incentivar la recerca a l’Anoia i Igualada a partir de les ciències socials, la pedagogia, la medicina i la història. L’entitat també participa en altres dues convocatòries; els Premis Ciutat d’Igualada de Creació Artística i els Premis Igualada Recerca Jove en col·laboració amb l’Ajuntament d’Igualada i l’Ateneu Igualadí entre d’altres, que l’any 2023 va celebrar la seva divuitena edició. 

Durant els darrers anys l’entitat ha viscut un procés de renovació i adaptació a les noves tecnologies, destacant la remodelació de la seva web l’any 2013. L’any 2022 celebrà el seu setanta-cinquè aniversari amb l’organització de diversos actes i activitats commemoratives.

Les seccions que conformen el centre d’estudis són: Arqueologia, Ciències de la Salut, Ciències Naturals i Mediambientals, Estudis Clàssics, Filologia, Història, Paleontologia i com a grup filial l’Espeleogrup Anoia.

L’Equipament/ Infraestructura

No en tenim informació

Dades d’interès

Dates importants

Seu de l’assemblea intercomarcal. (1967)
Celebració de setanta-cinquè aniversari. (2022)

Personatges/ socis importants relacionats

Joan Mercader, historiador i soci fundador de l’entitat.
Josep Riba, historiador i director del CECI (1985-1990).
Magí Puig, soci històric fundador de l’Aula d’extensió universitària i impulsor del Museu de la Pell

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

Orígens de les Assemblees Intercomarcals d'Estudiosos (1950-1966). Benicarló: Onada edicions (2023)
“El Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, entre el passat i el futur”. Miscellanea Aqualatensia, 8 (1997)
“El CECI: Creador i gestor dels museus d’Igualada”. Miscellanea Aqualatensia, 7, pp. 253-298. (1995)
“Centre Estudis Comarcals Igualada en perspectiva del 40è aniversari”. Miscellanea Aqualatensia, 2 (1987)

Enllaços d’interès

http://www.cecianoia.cat/

Dades de contacte

ceci@cecianoia.org

Desplaça cap amunt