Portada > CENTRE OBRER INSTRUCTIU D'UNIÓ REPUBLICANA

CENTRE OBRER INSTRUCTIU D'UNIÓ REPUBLICANA

Imatge entitat

  En funcionament

Federat

  Data de fundació: 1901

Ubicació geogràfica:La Segarra

Població: Cervera

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

El primer document on s’esmenta l’entitat data de 1901, tot i que sembla que ja funcionava amb anterioritat. S’emmarca en el conjunt d’associacions que s’instituïren durant el canvi de segle a redós del moviment catalanista, en aquest cas, amb una clara vinculació a les classes populars i el moviment obrer. 

A més de les activitats polítiques, també s'hi organitzaven activitats lúdiques i culturals, com representacions corals i teatrals i trobades literàries i musicals. Històricament l’entitat s’ha contraposat al Casal Català, més vinculat a posicions conservadores. Cal destacar que el Centre Obrer fou l’única entitat del municipi que organitzà activitats culturals per a dones a principis del segle XX. El Centre va publicar el diari República, la primera etapa del qual va anar del 1903 al 1906. La segona etapa, coincidint amb la Segona República i ja redactat en català, va durar del 1931 al 1933.

La Guerra Civil va paralitzar completament l'activitat del centre, i l’edifici va ser bombardejat a finals de 1938, resultant parcialment afectat. Després de la guerra, l’edifici va ser confiscat per la seva vinculació a ERC: l'alcalde de Cervera durant la Segona República, Domènec Puigredon, i el diputat al Parlament de Catalunya Jaume Magre van ser socis de l’entitat. A més a més, aquesta confiscació va suposar la pèrdua de la documentació de l’entitat. 

A partir de 1942 el règim franquista va decidir instal·lar-hi la Confederación Nacional Sindicalista. Des de 1984, l’entitat té el dret d’ús de l’edifici gràcies a una gestió iniciada vuit anys abans, però encara no ha pogut recuperar-ne la propietat, cosa que impedeix iniciar el procés de recuperació del patrimoni de l’entitat. La iniciativa de recuperar el Centre Obrer va comptar amb la col·laboració de la nova junta directiva provisional, encapçalada per Salvador Casamitjana, i a partir de 1988 el centre va tornar a funcionar. Actualment, només es conserva l'espai davant de l’edifici original, però el Centre continua acollint una varietat d’activitats culturals i socials de caràcter popular, com concerts de música, esports, sessions de cinema i teatre, conferències i reunions.

El 2010 l’entitat va patir un atac vandàlic, amb la crema de l’estelada que penjava a la façana de la seu. L’any 2015 el Centre va organitzar una festa en honor a Fabià Pont Pedrós, reconegut activista cultural cerverí vinculat a l’entitat que va traspassar l’any 2014. El 2016 l’entitat va construir un capgròs inspirat en la seva persona.

L’Equipament/ Infraestructura

L’edifici disposava d’una sala d’actes, un teatre, una biblioteca, un cafè i fins. També comptava amb un aulari, donat que un dels seus principals objectius des de la seva fundació va ser la formació de les classes populars. L’any 1924 es va traslladar a un nou edifici ubicat a l’espai actual.

Dades d’interès

Dates importants

Fundació de l’entitat. (1901)
Inauguració de la nova seu. (1924)
La seu es veu afectada per un bombardeig. (1938)
Confiscació de l’espai per les autoritats franquistes. (1939)
Constitució d’un grup de treball per recuperar l’entitat. (1979)
Reinauguració del Centre Obrer. (1988)

Personatges/ socis importants relacionats

Jaume Magre, soci de l’entitat i destacat republicà. Proclamà la República l’any 1931 a Cervera.
Salvador Casamitjana, històric republicà de Cervera, va presidir l’entitat des de la Transició.
Fabià Pont, activista cultural vinculat a l’entitat.

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

“Centre Obrer Instructiu, una entitat centenària”. Segarra actualitat, 44, pp. 19-34. (2000)
“El republicanisme a Cervera (1875-1923)”. Miscel·lània Cerverina, 18, pp. 98-128. (2008)

Dades de contacte

centreobrercervera@gmail.com

Desplaça cap amunt