Portada > SOCIETAT CORAL OBRERA LA GLÒRIA SENTMENATENCA

SOCIETAT CORAL OBRERA LA GLÒRIA SENTMENATENCA

Imatge entitat

  En funcionament

Federat

  Data de fundació: 1894

Ubicació geogràfica:El Vallès Occidental

Població: Sentmenat

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

La Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca, fundada el 1895, és una entitat coral del terme de Sentmenat. Inspirada per les societats corals de Josep Anselm Clavé de la segona meitat del segle XIX, el seu principal objectiu és promoure l’associacionisme i la cultura a través del cant coral. L’edifici actual va ser costejat i en bona part construir pels socis i inaugurat l’any 1908, ja que inicialment l’entitat es trobava a Cal Carnisser, al carrer Caldes. Des dels seus inicis, el Coro, com se’l coneix popularment, va ser una entitat de caràcter eminentment obrer i apolítica.

L’any 1927, seguint l’exemple d’altres entitats, va inaugurar una secció de cooperació i consum, amb l’objectiu de garantir l’accés dels pagesos a material agrícola. La Guerra Civil Espanyola va trasbalsar l’activitat del Coro i, tot i que es definia com una entitat apolítica, el tarannà d’esquerres de bona part dels seus membres es va manifestà quan una part important es vincularen a la CGT. L’arribada de la dictadura va originar una expropiació (1946) i un canvi de nom, perdent el seu comú denominador d’entitat obrera: Centro Nacional de Cultura y Deportes. A diferència d’altres entitats, el Coro va poder mantenir les seves portes obertes per la seva identificació com a associació de cant coral. Durant l’època franquista es succeïren alguns conflictes, especialment quan un grup de joves començà a cantar caramelles i cançons tradicionals catalanes, que generà una forta oposició entre les autoritats. L’informe franquista d’expropiació especifica com la seu comptava amb 729 m2 construïts. A més a més, es considerava a l’entitat afiliada a Esquerra Republicana i a la CNT.

L’arribada de la democràcia va suposar la refundació del Coro i la recuperació de la seu (1979), iniciant un procés de recomposició degut al seu mal estat. L’any 1995, coincidint amb el seu centenari, l’entitat va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca com a associació promotora de la cultura catalana. L’any 2007 es va constituir el grup la Patilla, que seguint l’exemple dels inicis de l’entitat, té per objectiu reconstruir la seu. Es calcula que la seva tasca ha permès reduir fins a un 60% el cost total del pressupost destinat a reparacions a l’edifici. El 2015 l’entitat va ser guardonada amb el Premi Ateneus de votació popular i el 2016 la seu va ser declarada BCIL.

A l’actualitat el Coro és la principal entitat cultural del municipi amb prop de 700 socis i sòcies i ofereix una gran diversitat d’activitats culturals que inclouen exposicions, classes orals d’anglès, ioga, sessions de ball, etc. Les seccions que conformen l’entitat són: Gegants, Grallers i Capgrossos de Sentmenat, la Taula de Debat, La Patilla, El Coro som tots i la Secció Excursionista. Només de cant coral disposa de tres seccions: el Cor Jove, el Petit Coro i la Coral IES. També destaca la secció de Ball de Plaça, que ha arribat a reunir entre 100 i 120 balladors i balladores, així com la secció excursionista i la d’escacs. Tanmateix, disposa d’un teatre, l’únic del poble i amb 230 localitats, i d’un bar.

L’Equipament/ Infraestructura

A partir de 2013 es va recuperar el teatre, on l’any 2020 s’hi van realitzar diverses reformes, esdevenint un dels espais més importants de l’entitat no només pels cors, sinó també per la projecció de pel·lícules i la celebració de congressos i reunions.

Dades d’interès

Dates importants

Construcció de la seu actual. (1907)
Expropiació de la seu per part del règim franquista. (1946)
Refundació de l’entitat. (1979)
Concessió de la Creu de Sant Jordi. (1995)
Recuperació del Teatre del Coro. (2013)

Personatges/ socis importants relacionats

Josep Olivella i Astals, director de la coral des dels inicis de l’entitat fins a la Guerra Civil.
Josep Duran, va promoure i després dirigir el cor durant el Franquisme (1949-1964).
Pep Morella, president de l’entitat i de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984). Barcelona: l’Avenç. (2022)
Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca. Cent anys d’història. Sentmenat: El Coro de Sentmenat (1995)

Enllaços d’interès

https://elcorosentmenat.cat/
Desplaça cap amunt