Portada > CASA DEL POBLE DE BLANES

CASA DEL POBLE DE BLANES

Imatge entitat

  En funcionament

Federat

  Data de fundació: 1905

Ubicació geogràfica:La Selva

Població: Blanes

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

La Casa del Poble de Blanes va ser fundada l’any 1905 i esdevingué un espai de reunió de les classes burgeses d'esquerres i d’esperit republicà del municipi. L’any 1915 s’hi va adherir L’Orfeó de Blanes i el 1920 la cooperativa la Blandense. Tal i com ha estudiat la historiadora Neus Moran, l’edifici seria primerament saquejat i posteriorment confiscat per les autoritats franquistes l’any 1943, convertint-se en el menjador de l'“Auxilio Social” de Blanes, alhora que esdevenia un espai de reunió del règim i hostal per a treballadors d'altres regions. L'edifici va canviar el seu nom a "Residencia de Trabajadores Luis Rodríguez Ballou", tot i que popularment era conegut com la Pensió o l'Hostal del Duro.

L’arribada de la democràcia va originar diversos intents per recuperar l’entitat i la seva activitat anterior a la Guerra Civil, amb la constitució d’una nova junta l’any 1984 que fou l’encarregada de redactar uns nous estatuts, tot i que l’entitat no va aconseguir recuperar l’antiga seu fins 1997.

Part del local va estar arrendat durant un breu període de temps (2010) a l’Ajuntament de Blanes. L’any 2018 l’entitat va patir un atac vandàlic, quan un grup va arrencar la pancarta de la façana de l’edifici: “Blanes, municipi de la República catalana”.  

El 16 de juny de 2024 l’entitat va organitzar, juntament amb l’associació Selvàtics Vespes Blanes, la primera trobada de vespes i clàssiques del municipi amb participants i assistents d’arreu de Catalunya.

L’Equipament/ Infraestructura

La Casa del Poble va tenir el seu primer emplaçament en uns locals del carrer de la Muralla, tot i que a partir dels anys vint es va traslladar a la ubicació actual; un edifici de gairebé 1.000 m2 que permeté el creixement de l’entitat. Les seves activitats culturals i polítiques van augmentar considerablement un cop instal·lats al nou edifici. A la planta baixa s’hi trobava un cafè amb dos nivells, mentre que el primer pis estava destinat a teatre i sala de ball. L’espai acabaria tancant a principis dels seixanta, iniciant-se un procés d’erosió que afectà la seva integritat. Tot i que l’edifici s’intentà recuperar a partir de 1979, no fou fins l’any 1999 que es va encarregar a l'arquitecte Ferran Galvany Vilà un projecte per avaluar l'estat de l'edifici i planificar-ne una rehabilitació amb un cost de prop de 100 milions de pessetes. Les obres finalitzaren l’any 2003.

La seu disposa d’una sala de reunions i una sala polivalent. Actualment la planta baixa es troba arrendada i s’hi troba una tenda de roba.

Dades d’interès

Dates importants

Adhesió de L’Orfeó de Blanes. (1915)
Constitució de la cooperativa la Blandense, que compartirà espai amb la Casa del Poble. (1920)
Espoli de la seu. (1939)
Seu d’Auxilio Social i la delegació municipal de FET-JONS. (1943)
Redacció d’uns nous estatuts després del franquisme. (1984)
Reinauguració de la seu. (2003)

Personatges/ socis importants relacionats

Lluís Busquets, primer president de l’entitat.
Bru Centrich i Nualart, alcalde del municipi durant la Segona República i molt vinculat a l’entitat.
Joan Puig Cordon, un dels socis més actius de l’entitat i president.

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

L’abans Blanes. Recull gràfic 1863-1965. Blanes: Efados. (2009)
L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984). Barcelona: l’Avenç. (2022)
Desplaça cap amunt