Portada > ATENEU SANTFELIUENC

ATENEU SANTFELIUENC

Imatge entitat

  En funcionament

Federat

  Data de fundació: 1881

Ubicació geogràfica:El Baix Llobregat

Població: Sant Feliu de Llobregat

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

L’Ateneu Lliure del Llobregat, creat l’any 1881, va néixer com un projecte vinculat a les classes treballadores i al moviment obrer. Amb una clara vocació instructiva, va obrir una escola nocturna el 1883 i una diürna 10 anys després. 

El canvi de segle va comportar una increment de la politització d’aquests espais i l’Ateneu adquirí un tarannà més conservador, especialment durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera. Uns anys abans, el 1917, es produí el canvi de nom de l’entitat, que passà a denominar-se Ateneu Santfeliuenc. Amb l’arribada de la Segona República l’Ateneu va ampliar els seus serveis i s’inauguraren noves seccions, com la d’escacs i la de bàsquet. Durant la Guerra Civil, les seves escoles es van incorporar al Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU), promovent una educació gratuïta, laica i en català.

Amb la victòria franquista l’Ateneu va ser clausurat, posant fi a un llarg període en què fou una de les entitats culturals de referència a la localitat, destacant la seva funció formativa. Va reobrir el 1950, dedicant-se únicament a activitats lúdiques i culturals, destacant el Cor de l’Ateneu i concursos de fotografia.

Amb l’arribada de la democràcia, l’Ateneu es va unir a la Federació d’Ateneus de Catalunya el 1983. A partir de 1996, amb una nova direcció, es professionalitzà, augmentant la seva base social. L'any 2000 es produí la recuperació definitiva dels espais de les escoles i es va posar en marxa el projecte "Ateneu, espai de cultura i participació" (AECIP), gestionat conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. D’aquesta manera, s’establí un acord de col·laboració amb més de vint entitats i 2.000 persones vinculades. La crisi econòmica del 2010 va obligar l’Ateneu a prendre mesures per assegurar la seva viabilitat. El 2012, Sussagna Artigas va esdevenir la primera presidenta de l’Ateneu, enfocant-se en el creixement social, la contenció de la despesa i la modernització de l’edifici. L’arribada de la pandèmia va afectar greument a l’entitat, que tot i això aconseguí celebrar el seu 140è aniversari (2021), reivindicant el seu paper com a referent cultural i social a Sant Feliu de Llobregat.

Seccions i serveis actuals: 10 seccions pròpies, principalment musicals: Cor de l’Ateneu, Coral Crescendo, Cor de l’Ateneu, Cor 685, Cicle Coral, ContraBaix Big Band, La poética, Ministrils, Coral Infantil Tic Tac i la Universitat Social, Lliure, Autogestionada (USLA).

L’Equipament/ Infraestructura

El 1924 es va inaugurar un nou edifici dissenyat per Climent Maynés i s’abandonà l’antiga seu del carrer de Pou de Sant Pere. L’Ateneu disposa de diverses sales multifuncionals, una sala auditori i un bar vinculat a l’entitat.

Dades d’interès

Dates importants

Creació de les escoles nocturnes. (1883)
Trasllat a la nova seu. (1924)
Depuració de l’entitat, especialment de les escoles, i clausura de l’entitat. (1939)
Reobertura com a entitat ludicofestiva. (1950)
Creació de ContraBaix, cicle de programació de jazz de gran popularitat a la població. (2000)

Personatges/ socis importants relacionats

Mestre Esteve, un dels primers professors de l’entitat de reconeguda trajectòria.
M. Antònia Bigas, primera membre de la junta de l’entitat (1991).
Sussagna Artigas, primera presidenta de l’entitat (2012-).
Magí Boronat, president de la junta que liderà el procés de renovació de l’entitat.

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

Els inicis de l'associacionisme contemporani a Sant Feliu de Llobregat (1850-1914). (1997)
L'Ateneu que jo conec. (1994)
La Vinya del Puntaire. (1981)
L'Ateneu, 1881-2006 la utopia de la llibertat. (2006)

Enllaços d’interès

https://ateneusantfeliuenc.cat/
Desplaça cap amunt