Portada > SOCIETAT CORAL LA UNIÓ SANTCUGATENCA

SOCIETAT CORAL LA UNIÓ SANTCUGATENCA

Imatge entitat

  En funcionament

Federat

  Data de fundació: 1899

Ubicació geogràfica:El Vallès Occidental

Població: Sant Cugat del Vallès

Breu història de l’Ateneu

L’Entitat

Societat Coral la Unió Santcugatenca es fundà l’any 1900, tot i que va existir un interès en crear l’associació des de 1883. Cal situar l’origen de la Unió Santcugatenca en un grup de vint-i-cinc cantaires del cor la Lira, que abandonaren aquesta agrupació per diverses discrepàncies, esdevenint la base de la nova entitat. En aquest sentit, la desfeta del cor El progrés l’any 1896 també va propiciar que una part important dels seus antics socis s’hi vinculessin.

En un primer moment la seu es va ubicar al Carrer de Santa Maria, al conegut cafè de Cal Tadeo. L’any 1910 els socis van comprar un terreny a l’actual Carrer de Francesc Moragas on s’hi construiria la primera seu en propietat, un local de planta baixa amb un cafè inaugurat l’any 1913. El 1921 es compraren un nous terrenys i començà la construcció de la nova seu, ja definitiva, que s’inauguraria l’any 1923 tot i no estar encara finalitzada, amb la representació de l’obra Terra Baixa amb l’assistència d’Àngel Guimerà. Durant la Segona República l’entitat, que ja era un espai de reunió de les esquerres i els rabassaires del municipi, es vinculà a Esquerra Republicana de Catalunya. En aquesta època va arribar a una xifra de 400 socis i disposava de seccions d’escacs, teatre, música i esperanto, a més a més d’unes instal·lacions notables que incloïen una sala de cinema, bar i biblioteca. Entre 1926 i 1939 l’entitat la publicar la revista Unió, on difonia bona part de la seva activitat i que seria recuperat l’any 1984. La victòria franquista va comportar la clausura de l’espai l’any 1939 i la seva posterior reobertura, ja sota control de les noves autoritats, que passaren a denominar-la Casino Nacional. L’any 1949 es va aconseguir una autorització per traspassar l’espai als antics socis i recuperar l’entitat anterior a la guerra. Es va conformar una comissió reorganitzadora però finalment la idea es va acabar descartant per part de les autoritats franquistes, que arribaren a cessar a l’alcalde de Sant Cugat, Pau Muñoz, per la seva defensa en la recuperació de la Unió Santcugatenca durant el seu cinquantè aniversari. Finalment aquesta fita s’assolí l’any 1952, tot i que aquests foren anys de lluita per la supervivència de l’entitat sempre condicionada i en conflicte amb les autoritats franquistes, que feren dimitir a la junta en més d’una ocasió. L’arribada de la democràcia va suposar-ne una revifalla, que coincidí amb la concessió de la medalla d’argent de Sant Cugat en reconeixement per la promoció de la cultura al municipi. Entre 1990 i 1993 s’arribà a un acord amb l’Ajuntament, que va designar la sala de la Unió com equipament cultural fins la inauguració del Centre Cultural de Sant Cugat. 

Amb el canvi de segle, l’entitat va consolidar progressivament la seva activitat. No obstant això, va experimentar un breu període de crisi al voltant de l’any 2013. En aquell moment, David Pujol, l’actual president, va assumir el lideratge de la Unió, contribuint a superar la crisi i a enfortir l’organització.

L’any 2022 s’inicia el projecte el viver de La Unió, amb una convocatòria semestral que pretén donar cobertura a artistes amb la cessió d’espais i dotacions econòmiques perquè puguin posar en pràctica els seus projectes. A més a més, l’entitat es coneguda pels tallers de teatre que ofereix regularment, tant a joves com a adults. 

A l’estiu de 2024 l’entitat va fer públic un manifest recolzat vint entitat que reivindiquen la necessitat d’arribar a uns acords amb les institucions públiques per definir les polítiques estratègiques de l’ecosistema cultural del municipi, que hauria de viure un nou impuls amb la inauguració del teatre La Unió a finals de l’any 2024. D’aquesta manera, les diverses entitats, incloent La Unió Santcuganenca, reivindiquen el seu paper com a entitats culturals i la necessitat de fer-les partícips de la presa de decisions que afecten al teixit cultural i associatiu de Sant Cugat. Alhora, l’entitat va fer públic un comunicat el juny del mateix any on criticava l’actuació de l’Ajuntament, la falta de transparència i el deteriorament del consorci creat l’any 2015.

Actualment les seccions que conformen l’entitat són: Coral La Unió, Balls de la Gent Gran, Grup Fila-Zero, Esplai Pica-Roca, Tallers de Teatre Sílvia Servan, Grup Mediterrània, Bastoners de Sant Cugat, Les Noies de Sant Cugat i Gospel Beat.

L’Equipament/ Infraestructura

L’any 2015 es va crear el consorci La Unió – Ajuntament, que suposà l’aliança amb el consistori i la redacció d’uns nous estatuts. Aquest mateix any es concedeix el projecte “La Unió fa la força”, que suposa la creació d’unes noves instal·lacions de prop de 3.000 m2. Mentre dura la construcció del nou edifici, que s’inaugura l’any 2021, l’entitat es va instal·lar a la Casa de Cultura.

Dades d’interès

Dates importants

Fundació. (1900)
Inauguració de la nova seu. (1923)
Clausura per part de les autoritats franquistes. (1939)
Concessió de la medalla d’argent de Sant Cugat. (1938)
Creació d’un consorci públic-privat per garantir la viabilitat de l’associació. (2013)
Reobertura de La Unió, sempre condicionada per les autoritats franquistes. (1952)
Trasllat al nou edifici. (2021)

Personatges/ socis importants relacionats

Pere Fàbregas, primer president de l’entitat.

Recursos

Bibliografía de l’Ateneu

“La Segona República a Sant Cugat del Vallès 1931-1936.” Gausac, 1, pp. 59-74. (1992)
100 anys d’història (1900-2000). Societat Coral la Unió. Sant Cugat del Vallès: Unió Santcugatenca. (2001)

Enllaços d’interès

https://teatrelaunio.cat/
Desplaça cap amunt